Cluburi de Iniţiativă Comunitară pentru Tineri

Programul IMPACT (Implicare, Motivare, Participare, Acţiune, Comunitate, Tineri) constă într-o reţea de Cluburi de Iniţiativă Comunitară pentru Tineri. Venind săptămânal la Clubul IMPACT, tinerii învaţă să se uite în jur la problemele comunităţii, se gândesc şi lucrează impreună, scriu şi învaţă să implementeze proiecte strategice în folosul comunităţii. Aceste proiecte sunt principalul instrument de învăţare în IMPACT şi aduc schimbarea socială în comunitate, dar mai ales pentru tineri prin dezvoltarea unor abilităţi de viaţă care completează cunoştinţele dobândite în şcoală. Membrii Cluburilor IMPACT sunt tineri de 12-18 ani.

Întâlnirile de Club IMPACT sunt săptămânale. Tinerii fac împreună jocuri şi alte activităţi distractive, analizează povestiri cu morală şi învăţăminte şi discută despre problemele comunităţii lor. La fiecare 3-4 luni, fiecare Club IMPACT realizează un proiect de serviciu în folosul comunităţii destinat a soluţiona o problemă locală identificată de membrii IMPACT. Proiectele devin din ce în ce mai complexe, au în vedere aspecte din ce în ce mai problematice ale comunităţii şi solicită abilităţi din ce în ce mai dezvoltate din partea tinerilor. Astfel,
• tinerii devin lideri soluţionând probleme reale;
• tinerii deprind abilităţi de viaţă şi angajabilitate esenţiale.
 
Fiecare Club IMPACT este format dintr-un grup de aproximativ 15 tineri – membrii IMPACT – şi 3-4 lideri de Club IMPACT (adulţi voluntari: profesori, asistenţi sociali, preoţi, studenţi etc.) special pregătiţi să faciliteze întâlnirile IMPACT şi să implementeze modelul educaţional. IMPACT combină distracţia, învăţarea şi serviciul în folosul comunităţii pentru dezvoltarea personală şi socială. Întâlnirile IMPACT au o structură standard, dar cu activităţi flexibile:
La Clubul IMPACT se începe cu o activitate dinamică de grup (un joc);
Se continuă cu o povestire inspiraţională care ajută membrii să internalizeze valorile sociale promovate de IMPACT, la care se adaugă adesea alte metode de educaţie nonformală din zona educaţiei prin experienţă (jocuri de comunicare şi teambuluiding, dezbateri, studii de caz, analize etc.) finalizate cu un proces de debriefing facilitat de liderii de Club;
Totul culminează cu proiectul de serviciu în folosul comunităţii, cel mai important mijloc de învăţare în IMPACT prin care tinerii deprind abilităţi importante prin implementarea proiectelor (management de proiect, comunicare, bugetare etc.)Fundaţia Noi Orizonturi găzduieşte o reţea naţională de 150 de Cluburi de Iniţiativă Comunitară pentru Tineri IMPACT.
 
Modelul IMPACT a fost replicat şi la nivel internaţional, 12 cluburi IMPACT fiind înfiinţate în Honduras, 2 în Statele Unite şi 4 în Republica Moldova. IMPACT are potenţialul de a deveni un model global de dezvoltare pentru tineri care poate transforma în mod pozitiv lumea în care trăim.
 
Citiţi aici poveştile lor de succes:  Mărturii de IMPACT

 

Abonare newsletter

Recomandă

Promovează-ne

fonpc